Onze werkwijze

Biologisch telen, van beuk tot shii-take

Wij kweken op biologisch substraat. Het stro en het geperste beukenhout waaruit dit substraat bestaat wordt van te voren onder hoge druk gestoomd zodat eventuele ziektes en bacteriën worden gedood. Er worden voor dit proces dus geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Dit steriele mengsel wordt met de shii-take-schimmel geënt (het zogenaamde broed). Daarna komt het op ons bedrijf en wij laten het dan gedurende 7 maanden in geconditioneerde ruimtes rijpen totdat het wortelstelsel (mycelium) volgroeid is. Eigenlijk bootsen we op ons bedrijf de seizoenen in de natuur na.

Nabootsen van de seizoenen

Wanneer het wortelstelsel volgroeid is laten we de temperatuur dalen en de luchtvochtigheid toenemen, zodat we de herfst nabootsen. De paddenstoelen beginnen dan te groeien. Er worden dan 2 à 3 oogsten gerealiseerd. Ook tijdens dit groeiproces worden er geen groeistimulerende- en/of bestrijdingsmiddelen toegevoegd. Het werk gaat volledig biologisch.

Trots

We kunnen met trots zeggen dat we een biologisch goed product op de markt zetten. En dat klanten tevreden zijn over ons product kun je zien aan het feit dat we niet alleen in Nederland maar over de hele wereld shii-takes leveren. Wij staan voor kwaliteit!

4 reasons to be proud

1. Puur natuur (100% biologisch)

In de natuur groeien shii-takes onder in bossen, waar zij de voedingsstoffen uit dood eikenhout gebruiken. Op onze biologisch ecologische kwekerij bootsen we deze natuurlijke situatie na. De shii-takes groeien op zogenaamde substraat: dit is een mengsel van gestoomd beukenhout en stro. Zowel het stro als het geperste beukenhout is EKO-gecertificeerd. Ook tijdens de groei op onze kwekerij worden geen groeistimulerende middelen of bestrijdingsmiddelen toegepast. Lees hier meer over de kwaliteitskeurmerken van Eko Shii Take.

2. Snel en vers (verser kan het niet)

Ons team hecht veel waarde aan kwaliteit. Onze passie voor kwaliteit is terug te zien in onze producten. Wij selecteren iedere dag alleen de beste paddenstoelen. Onze levertijden zijn bijzonder snel. Wij staan zeven dagen in de week voor u klaar. Wat in de ochtend nog met uiterste zorg is geplukt ligt een dag later bij u op het bord. Verser kan het niet!

3. Essentieel voor de maaltijd (schijf van 6)

Voor een gezond voedingspatroon wordt door diverse instanties (RIVM en Voedingscentrum Nederland) een gevarieerde voeding aanbevolen, waarin vezels, vitaminen en mineralen een belangrijke rol spelen. Door een toename van het gewicht van de gemiddelde Nederlander wordt naast voldoende beweging, ook een vermindering van het aantal calorieën per dag geadviseerd.
Shii-takes bevatten vezels, vitaminen, eiwitten en mineralen in een samenstelling die past in dit advies. Slechts weinig consumenten weten dat. Door het relatief hoge eiwitgehalte, het zeer lage vetgehalte en het ontbreken van cholesterol, zijn shii-takes ideaal voor bewuste eters en voor mensen met een dieet. Bovendien bevat de shii-take ook vitamine B, vooral B12, wat hem geschikt maakt als vleesvervanger.

De Shii-take verdient opgenomen te worden in de schijf van vijf : of eigenlijk de schijf van zes. Een organisatie die zich al heel lang hard maakt voor deze stelling is de International Society for Mushroom Science. Zij ziet de shii-take niet langer als een (luxe-) product dat gebruikt wordt als aanvulling op de maaltijd, maar als essentieel onderdeel van het voedingspatroon. 

4. Gezondheid bevorderend (medicinale eigenschappen)

Shii-takes zijn, evenals veel andere eetbare paddenstoelen, uitermate gezond. De Shii-take wordt geroemd vanwege zijn vele medicinale eigenschappen. Uit deze studie van Universiteit Wageningen is gebleken dat shii-take bloeddruk en cholesterol verlagend zijn, het immuunsysteem activeren en tumoren kunnen terugdringen.

Onze keurmerken